
Blagdanska Zvijezda
Blagdanska zvijezda će osvojiti sve vaše ukućane i priuštiti vam titulu kralja ili kraljice deserta ovih blagdana.
Sastojci
Tegla Maslac od lješnjaka s kakaom
3/4 šalice toplog punomasnog mlijeka
3 žlice kristalnog šećera
2 1/4 žličice instant kvasca
1/4 šalice maslaca (sobne temperature)
1 veliko jaje
2 1/3 šalice višenamjenskog brašna
1 žličica fine morske soli
2 žumanjka za premazivanje
2 žlice šećera u prahu za posipanje
Upustvo
- Zagrijte mlijeko i umiješajte kvasac i šećer. Ostavite da naraste.
- Dodajte maslac, jaje, brašno i sol, pa zamijesite mekano tijesto.
- Pustite tijesto da se diže 1-2 sata.
- Tijesto podijelite na 4 dijela. Razvaljajte jedan dio, namažite Maslacem od lješnjaka s kakaom i preklopite idućim komadom razvaljanog tijesta. Taj dio isto tako namažite i ponovite postupak.
- Zadnji dio kada preklopite nemojte mazati, nego razrežite poput pizze na 16 dijelova.
- Svaki krak savijte tri puta i spojite dva kraka da oformite zvijezdu.
- Zvijezdu na kraju premažite jajem i stavite peći na 175 °C 20-30 minuta, ohladite i pospite šećerom u prahu.